jan.smid@rozhlas.cz
Oblben msta Pare
Place de la Contrescarpe - v zimě

Takhle to tady asi bude brzy vypadat. Place de la Contrescarpe,  kde jsem měl v kavárně stejného názvu dlouhá léta svůj "alternativní" úřad. Kousek odsud bydlel Hemingway a jeho duch tu přetrval,  když jsem se v kavárně rozhlédl kolem, tak každý na svém počítači něco tvořil.  A nebo možná jen posílal fotky kamarádům na facebook

více z Coups de coeur
Chez l´Ami Louis

Neuvěřitelné bistro,  fotky původního majitele, které najdete na zdi, dělal Miloš Forman. Velkolepý zážitek. Bohužel, i pro vaši peněženku

více z Kde se najíst
Hotel Le Pavillon

Zajímavý hotýlek v sedmém pařížském obvodu, který je trochu "buržoa",  najdete tu hezké restaurace,  kavárny,  bydlel tady Philipe Noiret,  kousek od hotelu večeřel Barack Obama,  místo je vyjímečné v tom, že okna nesměřují rovnou na ulici, takže je tam méně hluku.  V červenci a srpnu stojí pokoj 95 eur,  pro dva pak 115 eur, v dalších měsících je to přibližně o dvacet eur dražší:  Adresa: 54, rue Sainte-Dominique, tel. 0033145514287 

více z Kde složit hlavu


Chez l´Ami Louis

Neuvěřitelné bistro,  fotky původního majitele, které najdete na zdi, dělal Miloš Forman. Velkolepý zážitek. Bohužel, i pro vaši peněženku

 

Le Recamier

Toto je nejoblíbenější restaurace Milana Kundery. Specialitou je soufflé a pochvaloval si ho i americký prezident Barack Obama. Krásné místo v samém srdce Saint Germains dés Prés.

 

Le Train Bleu

Le Train Bleu

Isabelle podobnou otázku určitě čekala. Pracuje tady už šestnáct let a ví dobře, že téměř každý, kdo sem zavítá, chce vědět, kde seděla ona brutální Nikita v dnes už kultovním snímku Luca Bessona. Takže když ji tuto otázku položím, není vůbec překvapená, naopak, vypadá, jako by se na ni těšila.“ „Hned vedle vás, po vaší pravé ruce. Chcete si přesednout?“ vybízí mě.

Raději zůstávám tam, kde jsem a pootáčím hlavu doprava, abych viděl za sebe, k dalším boxům. Právě tam to Nikita ve filmu trochu „vyčistila“. Ve zkoušce obstála a restaurace rovněž. I díky tomuto filmu dnes celý svět zná Le Train Bleu, který například v Japonsku je považován za jednu z hlavních atrakcí Paříže. A přitom je to vlastně nádražní restaurace.

Polidor - restaurace

Polidor - restaurace Poprvé jsem o bistru Polidor slyšel v souvislosti se servírkami. Prý to jsou „herdek baby“, které se s nikým moc nemazlí a jsou věrné. Tedy restauraci. Na zdech prý najdete jejich fotky jak vypadaly před deseti lety. Marně jsem však po symbolu plynoucího času pátral. V Polidoru jsem totiž zjistil, že se tady čas úplně zastavil.

Trianon a Gordon Ramsey

Trianon a Gordon Ramsey

Třetí pokračování reportáží z mystických pařížských restaurací, tentokrát z Versailles od „showmana" Gordona Ramseyho. Reportáže vycházejí v časopise Wine and Degustation.

Gordon Ramsay u králů

Francouzi jsou gastronomií doslova posedlí. Nikdo jiný neutratí za oběd v průměru k platu tolik, jako oni. Navzdory zrychlujícímu se životnímu tempu, si mnozí z nich stále nenechají sáhnout na ony dvě hodiny, které v poledne jídlu věnují. Nikde jinde neprobíhá tolik gastronomických soutěží jako tady, neexistuje země, kde by se běžně jezdilo třeba dvě stě kilometrů jen tak na večeři. Ale přesto, největší důkaz o posedlosti jídlem i jeho přípravou jsem našel v restauraci Gordon Ramsay au Trianon ve Versailles, asi půl hodinky od Paříže.

Taillevent

Traillevent

Tak tato restaurace sloužila jako inspirace ke kreslenému filmu Ratatouille, má dvě hvězdičky Michelin a najdete ji malý kousek od Champs Elysées. Je to druhý díl seriálu o pařížských restauracích, který dělám pro časopis Wine and Degustation

Doma u Remyho

Než jsem se dostal ke svému stolu, mělo se mnou co do činění sedm lidí. První mi u vchodu obřadně otevřel dveře. Pak mě přivítala dvojice, zatímco mě mladá žena v kostýmu obdařila trochu křečovitým úsměvem, perfektně oblečený muž, který spíše připomínal bodyguarda, mi dělal společnost až ke stolku s knihou, kde našel mou rezervaci. Pak mě vyzval, abych ho následoval. V salonu, kterým jsme prošli, stáli připraveni dva muži, snad pro případ, že bych mírně zaškobrtl. Jejich hlavní úkol pak zřejmě spočíval v tom, že zdravili hosty. V restauraci samotné si mě přebral kolega a další chlapík mi odstrčil stůl, abych se pohodlně vešel na židli. Není divu, že jídlo je tady tak drahé, když musí zaměstnávat tolik personálu.

 
Postřehy odjinud - západ Francie

 Od července 2015 vysílá ČT nové Postřehy odjinud - Bordeaux a západ Francie!

28/11/2014
Ochutnejte Paříž!

Ochutnejte v létě některou z tradičních pařížských restaurací!

18/11/2013více aktualitNovinky

Aktuální titul

Kniha Obrazky z Bretaně podruhé

Obrázky z Bretaně podruhé

 

adresy míst o kterých se v knize píše

celý článek
Obrázky z Champagne

Obrázky z Champagne


adresy míst o kterých se v knize píše 

celý článek
Paříž - 100xNEJ (Reflex)

Mapka PAříže

Jeden z nejčastějších dotazů, které dostávám je na průvodce Paříží, který vyšel v tištěném Reflexu. Rozhodl jsem se jej pro Vás zpracovat a vložit na web. Průvodce si můžete stáhnout i jako PDF a jako bonus přikládám zajímavou mapku Paříže.

 

Průvodce ke stažení zde ve formátu PDF

Mapku ve vysokém rozlišení ve formátu PDF si můžete stáhnou zde.

celý článek
více z Průvodci